نگهداری خودرو مسئله مهمی است که در صورت غفلت از آن ممکن است جان سرنشینان و رانندگان را به خطر اندازد. هر خودرو از قطعات و بخش‌های متعددی تشکیل شده که طی زمان دچار فرسایش می‌شوند. اگر به موقع برای تعمیر یا تعویض قطعات فرسوده ماشین اقدام نشود، مشکلات و آسیب‌های جدی برای خودرو به وجود خواهد آمد. اینجاست که اهمیت نگهداری و مراقبت از ماشین نمود پیدا می‌کند.

در این مقاله از رادار تصمیم داریم توصیه‌هایی برای نگهداری خودرو در شرایط مختلف به شما عزیزان ارائه دهیم. با ما همراه باشید!

 

۱- بررسی فیلترها و مایعات خودرو

اولین موردی که در نگهداری خودرو باید بررسی شود، سطح و میزان غلظت مایعات ماشین است. پس از آن هم باید به سراغ تمیزی و سلامت فیلترهای آن رفت.

 

بررسی مخازن و سطح مایعات خودرو

تمام خودروها دارای مخازن مختلف در قسمت زیر کاپوت خود هستند. این مخزن‌های پلاستیکی معمولا حامل روغن ترمز، آب رادیاتور، مایع شیشه‌شور و روغن هیدرولیک فرمان می‌باشند. هر یک از این مخازن دارای دو خط روی بدنه خود هستند که نشان از سطح حداقلی و حداکثری مایعات دارد. در فواصل زمانی کوتاه باید این مخزن‌ها را بررسی نمود. اگر سطح مایعات به زیر خط حداقلی رسیده بود، باید مجددا مخزن را با مایع مورد نظر پر کرد تا به خط حداکثر برسد.

 

تعویض روغن موتور به‌ازای هر ۵ هزار کیلومتر

متخصصان توصیه می‌کنند روغن موتور را فارغ از مدل خودرو، به ازای هر ۵ هزار کیلومتر تعویض کنید. این کار به سلامت و عملکرد بهتر موتور منجر شده و یکی از شرایط نگهداری خودرو به صورت اصولی است.

 

برای تعویض روغن موتور ابتدا باید نوع روغن مناسب و مقدار آن را به کمک دفترچه راهنمای خودرو تعیین نمود. سپس ماشین را روی جک یا چاله برده و پیچ کارتل آن را باز کنید تا روغن به طور کامل تخلیه شود. حال باید فیلتر روغن قدیمی را با فیلتر جدید جایگزین کرد. سپس پیچ کارتل را بسته و مخزن روغن موتور را با روغن جدید پر کنید.

 

تعویض سالانه‌ی فیلتر هوا

تعویض فیلتر هوا به عنوان راه تنفسی ماشین مورد دیگری است که در نگهداری خودرو باید به آن توجه کرد. فیلتر هوا وظیفه تصفیه هوای ورودی به موتور، از آلودگی‌ها و خاک را برعهده دارد. بهتر است این قطعه را سالانه یک‌بار تعویض کرد. البته مدل‌هایی از آن هم در بازار وجود دارد که تنها باید به صورت سالانه تمیز شده و نیاز به تعویض ندارند.

 

برای تعویض فیلتر هوا باید به بخش هواکش خودرو نفوذ کرد. سپس فیلتر قدیمی را با فیلتر تمیز و جدید جایگزین نمود. در نهایت هواکش را در محل خود قرار داده و با پیچ سفت کرد.

 

تعویض فیلتر هوا

استفاده از بنزین مناسب با نوع خودرو

بنزین برای نشان دادن میزان مقاومت و پایداری خود دارای عدد اکتان است. در موتورهایی که ضریب تراکم بالایی دارند (پیشرانه‌های توربوشارژر یا سوپرشارژر) باید از بنزین با اکتان بالا استفاده نمود. در غیر این صورت ممکن است خودرو دچار مشکل شده و سلامت پیشرانه آن به به خطر بیفتد. در اغلب خودروها نیاز به بنزین با اکتان بالا روی درب باک نوشته شده است. همچنین می‌توان به دفترچه راهنمای آن‌ها مراجعه کرد.

 

تعویض فیلتر بنزین به‌ازای هر ۶۰ هزار کیلومتر

وظیفه فیلتر بنزین پیشگیری از ورود خاک و ذرات اضافی به سیستم سوخت رسانی است. اگر این فیلتر پس از مدتی تعویض نشود، دچار انسداد شده و سوخت رسانی در ماشین به درستی انجام نمی‌شود. بنابراین برای نگهداری خودرو در بهترین حالت باید به ازای هر ۶۰ هزار کیلومتر رانندگی اقدام به تعویض فیلتر بنزین نمایید.

 

تعویض آب رادیاتور یک‌بار در سال

برای نگهداری خودرو در شرایط استاندارد باید سالانه یک‌بار آب رادیاتور و ضدیخ آن را به طور کامل تعویض نمود. برای این کار باید به سراغ پیچ تخلیه زیر رادیاتور (در برخی مدل‌ها شیلنگ رادیاتور) رفته و آن را تخلیه کرد. سپس در بالایی رادیاتور را باز کرده و مخزن رادیات را از مخلوط آب و ضدیخ جدید پر نمود.

 

مقدار ترکیب ضدیخ و آب و نوع مناسب آن را بهتر است از دفترچه راهنمای خودرو بیابید. زیرا این مسئله بر اساس نوع ماشین متفاوت خواهد بود.

 

پاک کردن رادیاتور از حشرات

تمیز کردن شبکه رادیاتور از باقی مانده حشرات مورد دیگری است که در نگهداری خودرو باید به آن توجه کرد. برای این کار می‌توانید از محلول‌های مخصوص موجود در بازار استفاده نمایید. روش کار به این صورت است که باید محلول مورد نظر را روی شبکه رادیات اسپری کنید. سپس ۲ دقیقه به آن زمان داده و بعد آن را پاک نمایید.

 

 

۲- نگه‌داری از ترمزها، شلنگ‌ها و تسمه‌ها

دومین مرحله از نگهداری خودرو بررسی سلامت ترمزها، شیلنگ‌ها و تسمه‌های آن است. در صورتی که هنگام بررسی متوجه مشکلی شدید باید قطعه آسیب دیده تعمیر یا تعویض شود.

 

تعویض لنت‌های ترمز به ازای هر ۳۰ هزار کیلومتر

یکی از مسائلی که بی‌توجهی به آن خطرات زیادی برای سرنشینان و رانندگان به همراه دارد، سلامت ترمزهای ماشین است. برای نگهداری از خودرو در شرایط استاندارد باید به ازای هر ۳۰ هزار کیلومتر رانندگی یک‌بار لنت‌های ترمز را تعویض کنید. ضمن این که اگر هنگام رانندگی احساس کردید ترمزها کارایی لازم را ندارند، بهتر است برای تعویض لنت ها اقدام کنید.

 

تعویض تسمه‌های خراب

بررسی و تعویض تسمه‌های ماشین در هر سرویس دوره‌ای یکی دیگر از مواردی است که در نگهداری خودرو باید مدنظر داشته باشید. نکته مهم در تعویض این تسمه ها جایگیری صحیح آن‌ها در محل مورد نظر و در مسیر درست است. بنابراین بهتر است برای این کار این تعمیرکار ماهر کمک بگیرید.

 

تعویض شیلنگ‌های آسیب‌دیده

یکی دیگر از مواردی که برای نگهداری خودرو در شرایط استاندارد باید انجام دهید، بررسی شیلنگ‌های آن است. برای این کار لازم است کاپوت ماشین را بالا داده و تمام شیلنگ‌های پلاستیکی آن را بازدید کنید. اگر هر گونه ترک یا پارگی روی شلنگ‌ها مشاهده کردید، زمان تعویض آن فرا رسیده است.

 

۳- بررسی و ارزیابی سیستم برق خودرو

سومین مرحله نگهداری خودرو بررسی و ارزیابی سیستم برق آن می‌باشد. برای این کار باید موارد زیر را چک کنید:

 

تمیز کردن قطب‌های باتری به صورت سالانه

قطب‌های باتری خودرو پس از مدتی سولفاته شده و جرم می‌گیرند و در روند ارسال برق مشکل ایجاد می‌شود. از این رو برای نگهداری ماشین باید این جرم‌ها را ابتدا از قطب منفی باتری بزدایید. سپس به سراغ تمیز کردن قطع مثبت بروید. برای این کار می‌توانید از مخلوط یک قاشق غذاخوری جوش شیرین و یک فنجان آب استفاده نمایید. این مخلوط را با یک مسواک به قطب‌های باتری کشیده و سپس سر باتری‌ها و سر فلزی سیم‌ها را تمیز کنید. در نهایت پیچ‌های باتری را کاملا خشک نموده و سر جای خود قرار دهید.

 

بررسی و تعویض لامپ‌ها

حال زمان بررسی و تعویض لامپ‌های ماشین در صورت نیاز است. این کار یکی دیگر از بخش‌های نگهداری خودرو است که برای انجام آن به یک نفر دیگر هم احتیاج دارید. این شخص باید جلو خودرو ایستاده و به کمک یک‌دیگر سلامت تمام چراغ‌ها را بررسی کنید. سپس به سمت عقب خودرو رفته و مجددا سلامت لامپ‌های عقبی را هم چک نمایید. اگر هر یک از این لامپ‌ها کار نکنند باید سریعا برای تعمیر یا تعویض آن‌ها اقدام نمایید.

 

بررسی فیوزها

همان‌‌طور که گفتیم نگهداری خودرو مربوط به بررسی و چک تمام بخش‌های آن می‌شود. فیوزها نیز یکی از بخش‌هایی هستند که باید مورد بررسی قرار گیرند تا در صورت سوخته بودن، تعویض شوند. قدم اول برای تعویض فیوزهای سوخته یافتن دو جعبه فیوز ماشین است. یکی از این جعبه‌ها معمولا سمت چپ پای راننده و دیگری درون کاپوت هستند. هنگام تعویض توجه داشته باشید که فیوز جدید جایگزین شده دارای آمپر یکسانی با فیوز سوخته باشد.

 

تعویض شمع‌ها به‌ازای هر ۵۰ هزار کیلومتر

تعویض شمع‌های ماشین به ازای هر ۵۰ هزار کیلومتر رانندگی یکی دیگر از موارد نگهداری خودرو است. جهت دسترسی به شمع‌ها باید ابتدا کاپوت را باز کرده و کوئل را خارج نمایید. حال با آچار مخصوص شمع مورد نظرتانر ا باز نموده و با نمونه جدید جایگزین کنید. پس از این که شمع جدید را در جای خود با دست سفت کردید، از آچار برای محکم کردن آن استفاده نمایید.

 

نکته مهم در تعویض شمع خودرو اندازه فاصله بین الکترودهای آن است. زیرا هر ماشین بسته به مدل خود اندازه دقیقی برای این فاصله نیاز دارد. جهت اندازه‌گیری فاصله میان الکترودهای شمع از وسیله‌ای به نام فیلر استفاده می‌شود.

 

 

۴- بررسی خروجی‌های خودرو

در چهارمین بخش از نگهداری خودرو به سراغ بررسی خروجی‌های آن می‌رویم:

 

تنظیم کردن باد لاستیک‌ها

تنظیم نبودن فشار باد لاستیک‌ها موجب افزایش مصرف سوخت شده و عمر لاستیک را هم کوتاه می‌کند. از این رو باید به صورت مداوم فشار آن‌ها را بررسی نمود. فشار باد مجاز معمولا توسط سازندگان بر روی دیواره تایر و با واحد psi ثبت می‌شود. همچنین برچسبی توسط سازنده، روی رکاب سمت راننده نصب شده که در آن هم فشار باد تایر درج شده است.

 

برای تنظیم باد تایرها ابتدا درپوش نازل را باز کرده و با یک فشارسنج، فشار تایر را اندازه‌گیری می‌کنیم. اگر فشار کمتر از حد مورد نیاز باشد، به کمک یک کمپرسور باد، لاستیک‌ها را تا میزان مجاز باد می‌کنیم.

 

تنظیم باد تایر

جابجایی تایرها هر ۸ هزار کیلومتر

در اغلب مواقع فشار بر روی لاستیک‌های عقب و جلو خودرو یکسان نیست. در نتیجه احتمال فرسایش تایرهای جلویی به جهت ترمز گرفتن بیشتر از تایرهای عقبی است. از این رو هر راننده موظف است به ازای هر ۸ هزار کیلومتر رانندگی، یک‌بار جای تایرها را با هم عوض کند. این کار به افزایش طول عمر لاستیک‌ها منجر شده و آن‌ها را از استهلاک زودهنگام دور می‌کند.

 

برای جابجایی لاستیک‌ها ابتدا باید آج روی آن‌ها را بررسی کنید. اگر این آج جهت‌دار است، باید لاستیک‌های جلو و عقب در همان سمت خودشان جابجا نمایید. اما در صورت نبود آج جهت‌دار روی تایر، بهتر است لاستیک‌ها را به صورت ضربدری جابجا کنید.

 

تعویض تیغه‌های برف پاک‌کن

تیغه‌ها برف پاک‌کن یکی از قطعات مهم ایمنی خودرو است که اغلب توسط رانندگان نادیده گرفته می‌شود. اگر این تیغه‌ها آسیب دیده یا پوسیده شوند، باید فورا تعویضشان کرد. در غیر این صورت دید راننده در روزهای بارانی و برفی دچار مشکل می‌گردد.

 

مراقبت از رنگ بدنه

اغلب افراد بر این باورند که رنگ بدنه خودرو تنها عاملی برای زیبایی بیشتر است. اما در واقعیت این رنگ حکم محافظ بدنه را دارد که از پوسیدگی آن جلوگیری می‌کند. بنابراین باید همواره مراقب آن بوده و خراش‌هایش را به سرعت از بین ببرید. همچنین توصیه می‌شود هر ۶ ماه یک‌بار بدنه ماشین را واکس بزنید. این کار به مراقبت بهتر از رنگ کمک شایانی می‌کند.

 

۵- بررسی کولر خودرو

برای نگهداری خودرو در بخش کولر باید هر ماه، حدود چند دقیقه آن را روشن کنید. این کار به مخلوط شدن گاز با روغن مخصوص آن کمک نموده و از فاسد شدنش جلوگیری می‌کند. ضمن این‌که باید از روشن کردن کولر در زمان درجا کار کردن خودرو پرهیز نمایید.

 

۶- اگزوز و دود ناشی از آن

بررسی اگزوز به طور مرتب یکی دیگر از کارهایی است که رانندگان برای نگهداری خودرو باید انجام دهند. این کار به رانندگان کمک می‌کند تا از مشکلات داخلی موتور آگاه شوند. زیرا در اثر بروز مشکلات مختلف، دود اگزوز رنگ به خصوصی به خود می‌گیرد. علاوه بر این استشمام بوی خاصی از سمت موتور و اگزوز نیز نشانه‌ای از وجود مشکل در ماشین است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن سرویس ها که دنبال آن هستید تایپ کنید.